Avusturalya’da Yaşamak, Okumak ve Work And Holiday Tecrübelerim

Avusturalya’da Yaşamak, Okumak ve Work And Holiday Tecrübelerim

2000 Sydney olimpiyatlarından sonra Avustralya’ya gitme hayalim vardır, bazen uzaklaşmış olsam da bu istekten asla vazgeçmedim.

Şimdilerde daha yakınım fakat şartlar zorlaşıyor gittikçe.

Nitelikli ve sponsorlu göçmenlikle ilgili kriterim tutsa bile İELTS puanını alabileceğime inanmıyorum her şeyi yaparım konuşmada 0 alıp otururum 🙂

Work and Holiday için yaş geçti bu yıl gitsem olacaktı.

Sponsorlu iş tamamen orada olursan oluyor çok nadir örnekleri var sadece ( iş çok fakat haklı olarak senin için bir sürü prosedür ile uğraşmak istemiyor vizen var ise iş var yani zaten işsizlik % 5,4 ki bunların çoğu işsizlik maaşı alan Au’lar )

Dil veya eğitim ile gidebilme durumu daha yatkın ki bunda ise önüme acayip değişik bir engel çıkıyor PARA 🙂 Evet biriktiriyorum biriktiriyorum fakat bir türlü birikmiyor elde ne var ne yok satıyorum yine 1 yıl önceki haldeyim paramız maalesef değersizleştiği için olduğum yerdeyim. Kurs parasını versek bankada gösterilmesi gereken ( göstermelik olabiliyor 3 ay şartı da yok sadece nereden geldiğini izah etmem yeterli ) bir para var kurs parasını vermesek vize çıkmıyor vs vs gibi değişik sorunlar var ve durumlar var. Gitmek için halen uğraşıyorum borç öderken para biriktirebiliyoruz yani o derece istekliyiz lakin erken olması için eccik dua edin

( Öneri; varsa Au’da birisi bir iyilik yapabilir mesela bir sponsorluk ışığı yakabilir 🙂 )

Neyse madem ben gidemiyorum gitmek isteyene bir ışık tutayım dedim bugün içimden öyle geldi vallahi billahi,

Çatır çatır ingilizcem var yazıyı okumam ver bana link kendim bakayım diyenler yorulmadan hemen linke tıklasınlar;

http://www.border.gov.au/
http://www.border.gov.au/Trav/Visa-1

Anlat anlat güzel oluyor diyenler devam,

Evet vizeleri azıcık bahsettim şimdi birazcık açalım

Ben uğraşamam diyenleri,
Nitelikli Göçmenlik için, Avustralyada Yaşam adlı danışmanlık hizmeti veren Betül Hanıma ( Danışmanlık ücretlerini kendilerine sorunuz )
Eğitim için, Atlas Edu öneriyorum Ankara’da Nurşah Hanıma yönlendirelim. ( Başvuru sırasında 500 TL Depozito alıyorlar vize çıkarsa geri veriliyor çıkmazsa para onların oluyor. kurs yerleri ile anlaşmaları var. )

Yok ben uğraşırım severim böyle işleri Termit misali tükürüp tükürüp dikerim 20 mt kulemi diyorsan devam,

Güncel Kur :1 AUD 2,33 TL

NİTELİKLİ GÖÇMENLİK VİZELERİ BAŞVURU ÜCRETİ:

2015 Temmuz -2016 Temmuz dönemi için başvuru ücreti
• ANA ADAY için 3600 AUD +
• Varsa EŞ için 1800 AUD+
• Varsa HER BİR ÇOCUK için 900 AUD
(Her yıl temmuz ayında bu ücretler değişmektedir.)
Vize başvuru ücreti BAŞVURU esnasında Avustralya Göçmenlik Bakanlığı tarafından alınmaktadır.
• Dil Testi IELTS 500tl ( En az 6 almalısınız )
• Sağlık Testi Her birey için 300 TL
• Sonuçlanması; Bağımsız veya akraba sponsorluğunda yapılan başvurular 6-12 AY, Eyalet sponsorlukları altında yapılan başvurular 3- 6 AY

İŞVEREN SPONSORLUĞUNDA BAŞVURULAN VİZELER;

http://www.immi.gov.au/…/skilled-occupations-lists/csol.aspx
Buradan mesleğinizi bulmalısınız. Ardından bu meslekte iş ilanlarına bakıp
www.seek.au
https://www.livingin-australia.com/jobs-in-australia/

bu sitede mesleklerin yıllık gelirlerine bakabilirsiniz,

https://www.livingin-australia.com/salaries-for-profession…/

Başvuruyu yapabilirsiniz. IELTS 6 ve üzeri şarttır fakat bu vizede açık şu iş veren isterse dil şartı koymaz ve o zaman vizeyi alıp gidebilirsiniz. ( Tanıdık şart )

AİLE SPONSORLUĞUNDA BAŞVURULAN VİZELER;

Akrabanız size göçmenlik vizeleri için sponsor olabilir ancak size sponsor olabilmesi için;
1. Yine göçmenlik vizelerine başvuru için gereken 5 ana kriteri (yaş, meslek, iş tecrübesi, İngilizce dil seviyesi, 60 baraj puanı) sağlamanız gerekmektedir.
2. Söz konusu akrabanızın “yakın dereceden” akrabanız olması gerekir. Amca, dayı, teyze, hala, yeğen, dede, anneanne veya babaanne, birinci dereceden kuzen, kardeşler, anne veya babanız birinci dereceden akraba
sayılmaktadır.
3. “Designated area” denilen gelişmekte olan bölgelerde yaşıyor olmalı. Bazı
şehir merkezlerinde yaşayan akrabaların sponsorlukları kabul edilmemekte.
Bu bölgelerin listesi Avustralya’nın göçmenlikle ilgili resmi sitesinde ;

http://www.immi.gov.au/…/general-skill…/designated-areas.htm

mevcuttur. Bu sponsorluklar puan sisteminde size +10 puan kazandırmakta.
4. Akrabanızın sponsor olabilmesi için mesleğinizin listede SCHEDULE 1 altında olması gerekir.

DİL VEYA EĞİTİM AMAÇLI BAŞVURULAN VİZELER;

Bu vize ile Avustralyaya gidip bir daha çıkmayan çok olmuş ve halende devam ediyor. Tabi biraz tuzlu oluyor maalesef ama en hızlı sayılacak bir yoldur. Bu vizeler Student Visa (Subclass 500 ) adı altında birleştirildi. Artık ne için gittiğinin önemi yok tek vize ile ister üniversite oku ister dil eğitimi al farketmiyor. Birazcık açalım,

Vize ücreti;
Asıl başvuru sahibi 550 AUD yanında gelecek bir kişi 410 AUD
Kurs Kayıt ücreti;
250 AUD ( Ability English )
300 AUD ( kurs materyal ücreti )

Dil Eğitimi; Şehirden şehire fiyatlar değişiklik gösterse de onlarca firmadan aldığım tekliflerin en düşüğünü Ability English haftalığına 230 AUD gündüz için, 215 AUD akşam için verdi. Burada önemli olan kurs yerleri vizenizin çıkmamasına sebep olabiliyor o yüzden güvenirliğine bakın mutlaka.
Dil eğitimi ile giderseniz Haftada 20 saat yarı zamanlı ( yasal olarak ) yanınızda gelen kişinin 20 ve üzeri tam zamanlı çalışma hakkı oluyor. Vize dil eğitimi süresince geçerlidir kurs bitince vize biter.

Üniversite veya Yüksek lisans eğitimi ; Çok paranız var ise üniversite ile yazışın çok bilgim yok o konuda.

TAFE ; En şenliklisi budur 2 yıl okuyup Hemşire yardımcısı olabiliyorsunuz 2 yıl daha okursanız Üniversite mezunu statüsünde diplomanız oluyor. Ücretler eğitimden eğitime değişiklik gösterir.
Bu eğitim ile giderseniz 2 yıl Au’da yaşama hakkı elde ediyorsunuz aynı zamanda kursa giden Haftada 20 saat yarı zamanlı ( yasal olarak ) yanınızda gelen kişinin 20 ve üzeri tam zamanlı çalışma hakkı oluyor. En güzel yanı ise mezun olduktan sonra 18 ay daha oturum ve tam zamanlı çalışma hakkınız oluyor. Bu vize ile giderseniz 3 yıl garanti kalabiliyorsunuz.
Yine IELTS puanınız en az 5,5 olacak şekilde olmalı.
Kurslara aşağıdan bakabilirsiniz.

http://www.tastafe.tas.edu.au/
https://international.tafeqld.edu.au/
https://www.kangan.edu.au/international/courses

WORK AND HOLİDAY

Yakın zamanda bir arkadaş aldı bu vizeyi. Her ülkeye 100 kişilik kota veriyorlar buna girmeniz lazım ve gelecek yılın başvurularını temmuzdan sonra alırlar şimdi başvurursanız gelecek yıl temmuz gibi gidersiniz.

Vize ücreti 1250tl idi sanırım ( Yaşım tutmadığı için araştırmayı bıraktım unutmuş olabilirim ama aşağı yukarı bu civarda )
Vize size 1 yıl Au’da yaşama hakkı veriyor.
bu 1 yıl şu şekilde kullanılıyor. 4 ay eğitim 6 ay çalışma 2 ay tatil. Şuan uzaktakiminikkiz.blogspot.com.tr adlı blogun sahipleri bu vize ile 1. yıllarını doldurmak üzereler.
Bu vizede 32 yaşına girmemiş olmanız gerekiyor
Bankada 5000 aud göstermeniz gerekiyor
vize sadece bir kişiye çıktığı için gelecek her birey tek tek başvuru yapacak

Gelelim yaşam koşullarına vizeyi aldınız ve gideceksiniz.

Uçak bileti skyskinner üzerinden tavsiye ederim veya cherter uşusu ile 2-3 güne gidebilirsiniz. ( Aktarılan hava alanına iyi bakın )

Ev kiralayacaksınız;

buradan bakınız,

http://www.gumtree.com.au/

paylaşımlı evler 200 AUD-400 AUD aralığında
Paylaşımsız evler 300-1500 AUD aralığında
haftalık ödemeniz olacaktır.
Elektrik su internet doğalgaz internet ortalama haftalık 200 aud
ulaşım 50 aud ( araba motosiklet veya bisiklet önerimdir )

Evi tutmak ise ayrı bir macera uzaktakiminikkiz detaylıca anlattığı için girmeyeceğim.

Gelelim bizim gidişimize
Ben dil okuluna yazılacağım 6 veya 9 aylık bir kurs sonrasında kursun bitmesine 2 ay kala ıelts’e girip gerekli puanı aldıktan sonra tafe’ye kayıt yaptıracağım böylece 6ay dil+24ay tafe+18ay çalışma toplamda 48 ay kalabileceğiz. 48 ay kalınca ne oluyor? Güzellik burada işte sonsuza dek yaşama hakkı alıyorsunuz başvuru ile sanırım vatandaş bile olabiliyorsunuz.

Orada yaşamak isteyen ve para konusunda sorunu olmayanlara önerim bu şekildedir. Ben buradan fitili ateşleyemiyorum halen bi ateşlesem şak sydney veya meulborne farketmiyor her ikisi de çok güzel.
Ben şimdilik yapamıyorum tabi Bu grupta herkes 0,25 kuruş bana bağışta bulunsa vallahi de gidebiliyorum billahide. 0,15 kuruş ise en alt limit 😀 de get lan işine derseniz birşey demem herkesi seviyorum buradaki o yüzden
yapabilen yapsın.

En önemli not:
Ehliyet almak için
http://www.rms.nsw.gov.au/roads/licence/index.html

Sınavlar 10 farklı dil ile yapılıyor ve Türkçe içinde mevcut.

Son düzeltme : Saatlik ücretlendirme sistemi vardır. Ortalama 15-25 aud arası ücret ödenir.

Sevgiler Bülent Taşdemir

Comments

comments

Previous Ekim Ayı İran'ı Gezme Ayıdır
Next Yolların Bitmediği Bozkırın Damarlarını Oluşturan Nehirlerden Geliyorum

2 Comments

  1. Ferhat Bora GÜÇ
    Ekim 08, 01:47
    Hepsini okudum çok faydalı olmuş çok beğendim teşekkür ederim böyle bir bilgiyi para ile bile almak zor elinize sağlık
  2. Uzaktaki Minik Kız
    Ekim 09, 17:37
    Merhabalar, eklemeliyim ki 4. Yılınızın sonunda en az bir senelik permanent residency yani kalıcı oturum izniniz olması gerekiyor vatandaşlığa başvurmak için, yanlış bilgi olmasın☺️

Leave a Reply

You might also like

Seyahat Anıları 0 Comments

Uzakdoğu İle Alakalı Yazılmış En Güzel Tavsiyeler ( Kamboçya, Singapur, Bali )

KAMBOCYA-TAYLAND-MALEZYA-SINGAPUR-BALI “Wtf! Turk musun???Tanrim, come on! Turkleri hic buralarda gormeyiz lanet olasi…” Cumlesini sıkça duydugum ve hep kafamdaki gibi tamamlanmisi olsa da gitmeden şöyle bi okusam dedigim guzergahi; birilerinin isine

Seyahat Anıları 1Comments

Game OF Thrones Rüyası İzlanda

Biraz geç olsa da sizlerle asla unutamayacağım 3 arkadaşımla birlikte bu yaz çıktığım bir gezimi paylaşmak isterim ve rotanızı İZLANDA’ya çevirmeniz için yalvarıyorum! Asla pişman olmayacaksınız. İzlanda’ya doğru YOLA ÇIK!